Svar till universitetsledningen

Universiteten ska stå fria. Fria från ansvar, etiska överväganden och sina samhällsuppdrag. Det hävdar nu ledningen på Stockholms universitet. 

Universitetsledningen vill fortsatt inte uttala sig om folkmordet i Gaza eller se över sina avtal med israeliska universitet. Bristen på vilja går hand i hand med en tolkning av universitetets uppdrag enligt vilket ledningen inte kan agera politiskt utanför den egna arenan; utbildning och forskning på hemmaplan. Stockholms universitets studentkår gör en annan tolkning, att svenska universitet har ett handlingsutrymme vad gäller demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter som är väl befäst i både Kalvenrapporten och Magna Charta som hänvisas till i ledningens svar, liksom i universitetets egna strategi. Det handlar alltså inte om vad universiteten kan göra utan vad de vill göra, något Uppsala universitets konsistoriums uttalande tydliggör.  

Universitetsledningens bedömning är att det vore allt för politiskt att stå upp för människor som inte längre kan utbilda sig, leva ett drägligt liv, äta, dricka rent vatten eller förvänta sig att överleva dagen. Det är tydligt att detta urval av vilka liv som är “utrikespolitik” och inte sker med en kolonial gränsdragning som även präglar vardagen i Sverige allt mer. En gränsdragning som skiljer på ett ’vi’ och ’de andra’ enligt ras, etnicitet, sexualitet och livsåskådning som fortsätter att möjliggöra folkmordet i Gaza där det vid platserna för biståndsdistribution under juni månad skjutits ihjäl 600 palestinier och skadats 4200, detta på order av befäl trots att de svältande folkmassorna inte utgjort ett hot enligt ett avslöjande från Haaretz

Gazafrågan handlar om vad som sker i den kanske värsta mänskligt skapade humanitära krisen sedan andra världskriget. Den handlar också om rasism, etnonationalism och jämlikhet på hemmaplan. Vi är övertygade om att universitetsledningen ser mycket allvarligt på denna samhällsutveckling men i denna fråga inte når upp till våra förväntningar på ansvarstagande hos en aktiv och positiv samhällskraft. 

Universitetsledningen nämner att ”Det du gör och säger kommer påverka dina medmänniskor” och har såklart rätt i detta. Till våra studenter och medarbetare säger uttalandet: 

Vissa liv är värda att sörja, andra inte. 

Vissa röster är värda att höra, andra inte. 

Det säger även att de anställda och studenter som via öppna brev, deklarationer och lokala bojkotter kräver att universitetet agerar avfärdas. 

Att inte uttala sig talar sitt tydliga språk, det är ett politiskt ställningstagande som cementerar vilka liv som är allt för politiska (de andras) och vilka som är värda att rädda, sörja och värna. Universitetsledningen har gjort sina val, och kåren andra. Vi står upp för de vars röster tystas och liv kan räddas. Vi fortsätter be SU att göra det samma genom att avbryta samarbetsavtal med israeliska lärosäten, fördöma israels agerande i Gaza och uppmana regeringen att göra allt den kan för att stoppa folkmordet.  

/
Kårordförande Victor Nygren
vice kårordförande Kai Nuñez Wiklund

Next
Next

SUS söker verksamhetsutvecklare på deltid med inriktning på föreningsliv och evenemang. Är det du?