FAQ


Misstänkt för fusk eller plagiat? Så går ett disciplinärende till på Stockholms universitet 


Om du som student eller doktorand blir misstänkt för fusk, plagiat eller annan form av vilseledande i samband med examination, är det viktigt att veta hur processen fungerar och vilket stöd du kan få från SUS ombud. Här förklarar vi steg för steg vad som händer om du blir anmäld i ett disciplinärende vid Stockholms universitet.  

  • Enligt högskoleförordningen får universitetet vidta disciplinära åtgärder mot studenter som:  

    • försöker vilseleda vid prov eller annan examination (t.ex. genom otillåtna hjälpmedel eller plagiat) 

    • stör undervisning eller annan verksamhet inom utbildningen 

    • stör verksamheten vid bibliotek eller andra universitetslokaler 

    • utsätter någon vid universitetet sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.  

  • Alla som jobbar på Stockholms universitet måste anmäla om de misstänker fusk, plagiat eller något annat som bryter mot reglerna. Varje institution har en person som ansvarar för att utreda sådana misstankar – oftast är det prefekten eller studierektorn. Det är universitetet, inte du som student, som sköter utredningen.

    Om din institution misstänker att du fuskade på en uppgift, kommer de att kontakta dig via mejl och informera om att en utredning har startat. Ibland vill de också träffa dig i ett fysiskt möte.

    Om du blir kallad till möte:
    Se det som ett informationsmöte – institutionen ska berätta vad de misstänker. Har du inte fått läsa det skriftliga underlaget innan mötet, är det bäst att du inte kommenterar misstankarna ännu. Institutionen kommer att skriva ner vad som sägs under mötet och skicka det vidare till rektorn.

  • Om institutionen bedömer att misstankarna kvarstår, skickar de en formell anmälan till rektor. Du får då ett mejl med dokumentation som innehåller:

    • Ett följebrev (missiv)

    • En beskrivning av vad du misstänks för

    • Institutionens redogörelse

    • Eventuella bilagor, t.ex. mötesanteckningar eller en plagiatrapport (t.ex. Urkund)

    I samma mejl får du också information om att du har rätt att skicka in ett yttrande – det vill säga din egen beskrivning av vad som har hänt. Du har en vecka från det att du fått mejlet på dig att lämna in yttrandet.

    Yttrandet är din möjlighet att bemöta misstankarna och ge din syn på situationen. Studentkårens ombud kan ge dig råd och stöd i hur du formulerar dig.

    När du skriver ditt yttrande kan du tänka på att:

    • Beskriva din egen version av händelsen

    • Förklara eventuella omständigheter (t.ex. stress, missförstånd eller bristande information)

    • Bemöta de påståenden som riktas mot dig

    • Använda ett sakligt och respektfullt språk

  • När du har skickat in ditt yttrande går ärendet vidare till chefsjuristen vid rektors kansli. Chefsjuristen läser igenom allt material och gör en bedömning. Därefter fattar rektor beslut om hur ärendet ska hanteras.

    I vissa fall avslutas ärendet utan att något händer. I andra fall kan du få en varning. Om universitetet anser att ärendet behöver prövas vidare, skickas det till disciplinnämnden.

    Om ditt ärende går vidare dit, kommer du att bli kallad till ett digitalt möte där disciplinnämnden fattar ett slutgiltigt beslut.

  • Om ditt ärende går vidare till disciplinnämnden hålls ett digitalt möte där beslut fattas. Mötet leds av rektor och i nämnden ingår också en jurist, en lärarrepresentant och två studentrepresentanter. Hela mötet brukar ta ungefär 20 minuter. Syftet är att ge en rättvis bedömning utifrån det skriftliga materialet och det du som student väljer att säga.

    Mötet börjar med att rektor presenterar deltagarna och sammanfattar ärendet. Sedan får institutionen berätta hur de ser på situationen och om det finns något nytt att lägga till. Efter det kan ledamöterna ställa frågor till institutionens representanter.

    Därefter får du möjlighet att förklara din syn på saken, lägga till information och bemöta det som sägs om dig. Även du kan få frågor från nämndens ledamöter. När allt är sagt får både du och institutionens representanter vänta i varsitt digitalt väntrum medan nämnden pratar vidare och fattar beslut. Det kan ta mellan fem och tjugo minuter. När mötet återupptas får du veta vilket beslut som har fattats och varför.

  • Disciplinnämnden kan fatta tre olika typer av beslut i ett ärende:  

    1. Lämna ärendet utan åtgärd: ärendet avskrivs, ingen åtgärd vidtas. 

    2. Utfärda en varning: du får en formell varning men får fortsätta studera som vanligt. 

    3. Stänga av dig från universitetet: du får inte delta i undervisning, examination eller annan studieaktivitet under en viss period.  

  • Om du blir avstängd får du inte delta i undervisning, tentor eller andra studier vid Stockholms universitet under en viss period. Avstängningen brukar vara mellan en och fyra månader. Hur lång tiden blir beror bland annat på hur allvarlig händelsen varit, hur långt du kommit i din utbildning, hur stor uppgiften eller tentan var, och om du tidigare haft ett disciplinärende.

  • Item descriptioJa! Du har rätt att överklaga disciplinnämndens beslut till förvaltningsrätten. Överklagan måste skickas in inom tre veckor från det att du tagit del av beslutet. SUS ombud kan hjälpa dig med råd och stöd kring hur du formulerar din överklagan, till exempel vilka argument som kan vara viktiga att lyfta fram.  

  • När avstängningen är över är du alltid välkommen tillbaka till dina studier vid Stockholms universitet. Du ska inte bli bemött på ett annorlunda eller negativt sätt bara för att du haft ett disciplinärende eller varit avstängd.

  • Det är helt normalt att känna sig stressad eller må dåligt under ett disciplinärende. Du behöver inte gå igenom det ensam och det finns hjälp att få. Du kan till exempel kontakta studenthälsan vid Stockholms universitet som erbjuder individuella samtal, grupper, workshoppar och andra aktiviteter som handlar om att ta hand om ditt mående medan du studerar.  

  • När du skickat in ditt yttrande kan det ta några veckor innan du hör något från Rättssekretariatet. Vår erfarenhet är att de flesta ärenden går vidare till ett möte med Disciplinnämnden. Disciplinnämnden brukar sammanträda varannan vecka och beslutar då om flertalet ärenden. På grund av detta kan det dröja tills du blir kallad till ett möte. Under tiden du väntar på återkoppling från Rättssekretariatet, och potentiellt blir kallad till ett möte, får du fortsätta med dina studier som vanligt.

Frågor om befintligt medlemskap eller förnya medlemskapet

  • Vill du vara med i mer än en samarbetsförening samtidigt kostar det 50 kronor extra per extra förening. För att lägga till en samarbetsförening behöver du kontakta info@sus.se.

  • I slutet och i början av varje termin skickar vi ut en påminnelse till alla medlemmar om att förnya medlemskapet. Du loggar då in på din SUS-sida, klickar på “Förnya medlemskap” och följer sedan stegen för att betala.

  • Första gången du blir medlem får du ett mail med information om hur du loggar in på din SUS-sida. Där kan du välja om du vill logga in genom att välja ett lösenord eller logga in med BankId. Har du glömt ditt lösenord kan du beställa ett nytt genom att klicka på “Glömt lösenord”. Kontakta SUS kårexpedition om du fortfarande skulle ha problem.

  • Här kan du se och ändra dina personuppgifter samt se aktuell information om ditt medlemskap. Om du har ett uppdrag t.ex. via ett råd eller en förening kan du se dina uppdrag, söka projektbidrag och boka lokal.

  • Detta kan bero på att vi inväntar din Ladok-registrering. Men oroa dig inte, det uppdateras automatiskt så snart registreringen har kommit in! Det kan även bero på att:

    • Du är inte registrerad på kurser vid SU ännu. Enbart antagning till kurs eller program räcker inte.

    • Om du har betalat för ett flerterminsmedlemskap så kommer de att hamna som “kommande medlemskap". Dessa kommer att vara markerade som stödmedlemskap tills en registrering på terminen de gäller kommit in från Ladok.

Frågor om mina sidor på SUS

Frågor om ditt digitala medlemskort i SUS

  • SUS medlemskort är en digital studentlegitimation som går att ladda ner via appen Mecenat. Det digitala kortet fungerar som ditt medlemskort vid SUS och som nationellt erkänd studentlegitimation som du kan visa upp närhelst du vill intyga att du är student, till exempel för att få studentrabatter.

  • Du som är registrerad på minst 22,5 hp vid SU ska automatiskt få en SL-logga på ditt medlemskort som låter dig resa till rabatterat pris i Stockholms Lokaltrafik.

  • Efter att ditt medlemskap i SUS har registrerats får du ett aktiveringsmejl från Mecenat med information om hur du loggar in. När du är inne i appen klickar du på rubriken ”Mitt kort” , då ska du få upp ett rosa kort med SUS och din valda samarbetsförenings logga.

  • Aktiveringsmailet för medlemskortet skickas när vi har mottagit din betalning samt fått bekräftelse från Ladok på att du är registrerad som student eller doktorand vid Stockholms universitet.

    Har du inte fått ditt aktiveringsmail kan det finnas flera orsaker:

    • Vi saknar din mejladress eller har fått fel mejladress till dig. Logga in på din SUS-sida här och kontrollera att du har angett rätt mejladress. När du är inloggad kan du uppdatera dina kontaktuppgifter.

    • Aktiveringsmailet har hamnat i skräpposten. Aktiveringsmailet skickas från Mecenat, inte från SUS, så kontrollera att det inte har hamnat i skräpposten eller under fliken ”Kampanjer”.

    • Vi saknar dina registreringsuppgifter från Ladok. Om du inte har fått något aktiveringsmail, så kan det bero på att vi inte har fått någon rapporterad studietakt för dig från Ladok. Kontakta din institution på SU och påtala detta. Institutionen ska rapportera din studietakt till Ladok.

  • En vanlig orsak till att doktorander har problem med sitt SUS-medlemkort/Mecenat är att de inte är registrerade med studietakt i Ladok. Kontakta din institution för information om hur du uppdaterar din studietakt själv eller genom institutionen.

    Om din institution inte registrerar sina doktorander i Ladok behöver du skicka in ett intyg som styrker att du är doktorand vid Stockholms universitet för att vi ska kunna verifiera dig som doktorand. De intyg vi då behöver är en kopia av ditt anställningsbevis, din individuella studieplan (ISP) eller ett intyg från din institution. Det är viktigt att intyget innehåller tidsperiod och anställningsgrad. Intyget skickas till kx@sus.su.se i samband med betalning. Detta behöver du göra varje termin.

    Är du gästdoktorand? Se då först till att du fått ett ID-nummer som följer svensk standard (T-nummer). Be din institution om hjälp med detta.

Frågor om appen Studentkortet/STUK.CO

  • Medlemskapet måste uppdateras varje termin med en ny kursregistrering för den aktuella terminen, genom att du trycker på uppdatera-pilen i kortets ena hörn. När vi får in din registrering för nästa termin från universitetet så får du ett nytt aktiveringsmail från Mecenat och kan uppdatera ditt kort i appen. Det gamla kortet ligger kvar till 15 september/februari (när kortet går ut) för att du ska ha gott om tid att förnya ditt medlemskap innan det gamla går ut.

  • För inloggning hos Mecenat behöver du använda den 10-siffriga versionen av ditt ID-nummer (personnummer eller T-nummer), alltså ditt 12-siffriga nummer minus de två första siffrorna i ditt födelseår: ÅÅMMDDTNNN.

  • För studentrabatt i Stockholms Lokaltrafik krävs att man är registrerad på minst 22,5 högskolepoäng (motsvarar 75 % av heltidsstudier under en termin). SUS får via Ladok information om kursregistreringar vid Stockholms universitet, och skickar denna information vidare till Mecenat. Om du studerar vid flera lärosäten samma termin kan du kontakta kårexpeditionen för att skicka in Ladok-intyg för registrering vid annat lärosäte, så adderar vi dessa poäng till vårt utskick till Mecenat. Observera att du måste vara registrerad på minst en kurs vid Stockholms universitet.

  • Det kan ta upp till en vecka innan medlemskapet i SUS rapporteras in till SSSB:s system, förutsatt att kårexpeditionen är öppen och allt fungerar som det ska. Under semestertider i samband med jul och sommar skickas inga uppdateringar till SSSB. Kontrollera att du är registrerad på kurser vid Stockholms universitet samt att du har fyllt i samma personnummer och e-postadress vid registrering hos SUS respektive SSSB.

  • Medlemskapet i SUS kräver att du också är registrerad på kurser vid Stockholms universitet, vilket du bara är en termin i taget. Om du har betalat medlemskap för flera terminer kommer det att uppdateras automatiskt när vi fått information om nya kursregistreringar från Ladok.

  • Ett aktivt medlemskap i SUS kräver att du är registrerad på kurser vid Stockholms universitet. Om du inte är det förblir medlemskapet ett inaktivt stödmedlemskap som inte räcker för att samla dagar i SSSB:s bostadskö. Du kan däremot parkera dina ködagar hos SSSB i upp till 36 månader innan du behöver uppvisa ett aktivt medlemskap i SUS för att ködagarna inte ska försvinna. Se www.sssb.se för mer information.

  • Ja. Om du är nära att förlora dina ködagar, se till att logga in på ditt SSSB-konto och parkera dina ködagar för att förhindra att de försvinner. Ködagar kan parkeras i totalt 36 månader. Se www.sssb.se för mer information.

  • För att bli aktiv medlem i SUS (och ha tillgång till medlemsförmåner som SSSB och SL-rabatt) behöver du vara aktiv student vid Stockholms universitet, vilket innebär att du behöver vara registrerad på kurser (endast antagning eller registrering på program räcker inte). Du behöver anmäla dig till kurser i början av terminen och för att bli aktiv medlem.

    SSSB:s bostadskö (www.sssb.se) låter dig samla upp till 90 dagar i kön innan de behöver se medlemsbevis. Om du har startat en kö och närmar dig denna gräns, se till att logga in och parkera din kö för att inte förlora dagarna. Om du får ett erbjudande från SSSB accepterar de ditt antagningsbesked innan du kan bli medlem i studentkåren.

    Tyvärr räcker sällan 90 ködagar för att få bostad, så vi rekommenderar att du även utforskar andra boendealternativ. Tänk på att vara försiktig vid andrahandsuthyrning och känna till dina rättigheter som hyresgäst (se akademiskkvart.se).

Din kursplan – dina rättigheter och skyldigheter under kursen 

Kursplanen är mer än bara ett dokument – den är ett juridiskt bindande avtal mellan dig och universitetet. Den styr både vad du har rätt till och vad som förväntas av dig som student. Här förklarar vi varför kursplanen är så viktig, vad den måste innehålla – och hur du använder den till din fördel under kursens gång.  

  • Om du studerar vid flera lärosäten samma termin kan du kontakta kårexpeditionen för att skicka in Ladok-intyg för registrering vid annat lärosäte, så adderar vi dessa poäng till vårt utskick till Mecenat. Observera att du måste vara registrerad på minst en kurs vid Stockholms universitet.

  • För att bli ordinarie medlem i SUS krävs det att du är registrerad på minst en kurs vid Stockholms universitet. Med det ordinarie medlemskapet följer dina medlemsförmåner och rättigheter i föreningen. Vem som helst kan bli stödmedlem i SUS, men det berättigar dig inte till förmåner.

Övriga frågor

  • Ja. Efter varje avslutad kurs har du rätt att fylla i en kursutvärdering. Universitetet är också skyldigt att sammanställa resultatet, återkoppla till studenterna och visa hur utvärderingen används för att förbättra utbildningen. Kursutvärderingar är en viktig del av studentinflytandet. 

  • Ja. Du har rätt till handledning inom ramen för ditt examensarbete, enligt vad som anges i kursplanen. Om handledningen brister eller är otillräcklig kan du ta kontakt med institutionen eller SUS ombud. 

  • Om du har ett giltigt skäl, till exempel sjukdom, har du rätt att få möjlighet att genomföra momentet vid ett annat tillfälle. Kontakta din institution så snart som möjligt om du inte kan delta i en obligatorisk aktivitet. 

  • Ja. Om du haft ett studieuppehåll med beviljad platsgaranti har du rätt att få hjälp med planeringen inför återkomsten. Det kan innebära individuell studieplanering tillsammans med studievägledare. 

  • Nej. Undervisningsspråket som anges i kursplanen ska följas. Ett annat språk får inte användas om det inte uttryckligen anges i kursplanen. Om så sker bör du kontakta institutionen eller SUS ombud. 

  • Du har rätt till minst två examinationstillfällen per kursomgång: ett ordinarie och ett omexaminationstillfälle. Exakt antal och former kan variera, men ska framgå tydligt i kursinformationen. Om du är osäker – fråga institutionen eller kontakta SUS ombud. 

  • Studenter med dokumenterad varaktig funktionsvariation har rätt till pedagogiskt stöd. Det kan exempelvis innebära anteckningsstöd, förlängd tentamenstid eller anpassade uppgifter. Kontakta Avdelningen för riktat pedagogiskt stöd för att ansöka om stöd. 

  • Enligt universitetets regler ska examinationer normalt vara rättade och betygsatta inom 15 arbetsdagar. Resultatet ska även vara inrapporterat minst 10 arbetsdagar före nästa examinationstillfälle, så du hinner planera dina studier vidare. 

  • Vid skriftliga salstentor ska anonym rättning tillämpas när det är möjligt. Det innebär att läraren inte vet vilken student som lämnat in tentan vid rättning – en garanti för objektiv bedömning. 

  • Ja. Du har rätt till studentinflytande! Det innebär att studenter ska vara representerade i alla beslutande och beredande organ som behandlar utbildningsfrågor. Vill du vara med och påverka? Kontakta Stockholms universitets studentkår (SUS) och anmäl intresse att bli studentrepresentant.  

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta SUS ombud.